Damlataş Mağarası 

Gerçekten inanılmaz bir doğa yapısı.  İçerideki sessizlik ve nem eşsiz bir güzellikte  İçeride bulunan banklara oturup bir süre dinlenmeniz size farklı bir an yaşatacaktır. Mağara büyük bir girişten ve küçük bir geçitle devam eden mini mini alanlardan oluşuyor.

2013 yılı  Sunucu ve masa üstü eğitimleri için  Sgk çolaklı  eğitim ve dinlenme tesislerinde eğitim görmek üzere görevlendirildik, o tarihte eğitime gelen arkadaşlarla boş zamanlarımızda  Manavgat,  Alanya ve Side’de bulunan tarihi ve turistik yerleri    Gezip güzel yerlerin hakkında bilgi edinmek ve o anı ölümsüzleştirmekti amacımız.

Alanya’da bulunan Damlataş mağarası önceliklerimizdendi… Çünkü mağaranın özelikle ÜSt solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği söyleniyordu ve önceliğimiz  Damlataş Mağarası idi.

Damlataş Mağarası Coğrafi Konum ve Ulaşım

Antalya , Alanya İlçesi’nde  şehir içinde ve deniz kıyısında bulunmaktadır.

Merkeze 3 km. mesafededir.

Özellikleri:  Damlataş Mağarası, 1948 yılında vapur iskelesi inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit olunan bugünkü yerinde, bir dinamit ateşlenmesi sonucu bulunmuştur. Birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitlerle süslü bu mağara hemen koruma altına alınıp mağara hakkında araştırmalara başlanmıştır.

Toplam uzunluğu 30m. olan mağara kuru, yatay mağara tipindedir. 200 m.’lik bir alanı kaplamaktadır. Mağaranın kapısından içeri girince 45-50 m uzunluğunda bir geçit, 13-14 m çapında ve 15 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır.

Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 metreküp hava ihtiva etmektedir. İçindeki ısı yaz-kış 22.3 derecedir. Mutlak nem 19.6 derece nispi nem %98’dir. Mağara dış tesirlerden arınmış olup havasında bol miktarda asit karbonik vardır. Hava basıncı deniz seviyesinden biraz aşağıda olmasına rağmen 760 mm dir.


Mağara boşluğunun tamamı 180-200 metrekaredir. Mağara etrafındaki kalınlık 10 m’yi bulduğu için çökme ihtimali yoktur. Senenin 5-6 ayında devamlı damlar. Mağaradaki sarkıt ve dikitlerin İ.Ö. 20.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği sanılmaktadır. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır.

Mağaranın Tıbbi Fonksiyonu

Mağaranın astıma iyi gelen dört vasfı olduğu tespit edilmiştir. Mağaranın ortamında bulunan normalde 8-10 misli fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sühunet, radyoaktive gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği bilinmektedir.

Alanya’ya tedavi mağaranın ilgili memuruna baş vurması gerekmektedir. Tedavi süresince sembolik bir ücret ödenir.

çin gelen hastaların, öncelikle bir doktordan mağaraya girmesinde bir sakınca olmadığına dair rapor alarak,

 mağaranın ilgili memuruna baş vurması gerekmektedir. Tedavi süresince sembolik bir ücret ödenir. kaynak