Sakarya Taraklı Nerede Nasıl Gidilir

Sakarya Taraklı Nerede Nasıl Gidilir
Taraklı Nerede, 

Taraklı, Sakarya İlimizin (Mumkunlu adı ile)  Reklamlara konu olabilecek,  Güzel mi güzel şirin mi şirin bir İlçesi, Gidip gezmek, görmek için çok sebep var…..

Taraklı’ya Nasıl Gidilir

Sakarya  ile Taraklı,  arası 74 km’dir.

Sakarya   Taraklı,  Sakarya arası mesafe süre olarak yaklaşık 1 saat 39 dakika  Sürmektedir.   Geyve ile Taraklı arası  33,6  Kilo metredir.

Sakarya Taraklı arası Günü birlik Halk otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır. Taraklı İstanbul arası 2 sa. 52 dk. (204,1 km) O-4 üzerinden.

Sdas

Taraklı’nın Tarihi

Taraklı, Osmanlı Devletinin kuruluşundan önce, Ertuğrul Gazi zamanında, Osman Bey’in Komutanı Samsa Çavuş Sakarya Vadisindeki Sorkun, Yenice Tarakçı (Taraklı) ve Göynük taraflarına akın düzenlemiş, Hıristiyan ahalinin yaşadığı bu toprakları Bizanslılardan alarak Osmanlı Beyliğinin topraklarına katmıştır.

Taraklı’nın Osmanlı topraklarına katılışı ile ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırmalarda fethin tarihi olarak 1289 ile 1293 yılları arasında ihtilaf olmakla birlikte, Taraklı’nın Osmanlı Beyliği topraklarına katılışı Beyliğin Anadolu Selçuklu Devletine yarı bağımlı olduğu yıllara rastlar.

Ayrıca Taraklı’nın fethinde Samsa Çavuşla beraber kesin işbirliği içinde olan Harman-Kaya Beyi Köse Mihal’inde etkisi olmuştur.

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferine çıkarken Taraklı’da konaklayarak Veziri Yunus paşaya yaptırdığı ve şu anda kendi adıyla anılan Yunuspaşa camii diğer adıyla kubbelerindeki kurşunlarla ünlenen Kurşunlu camii 1517 yılında tamamlanmıştır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bahsedildiği üzere İlçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olarak anıldığı belirtilmektedir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişmiştir.

Eski adı “ Dablar” olan Taraklı’nın Hellenestik dönemde “Bytinia” adını alan bölge içinde olduğu bilinmektedir. Hisartepe’de bulunan iki sarnıç M.Ö. l. bin ile M.Ö. 2000 arasını tarihlemektedir.

İlçenin yüzölçümü 334 km2 olup,bu alanın % 20 si tarım alanı, %60 ı  orman ve fundalık alan, %10 u çayır ve mera alanı,  %10 u tarım dışı alandır.

Taraklı,  Marmara Bölgesinin Doğusunda Sakarya İli sınırları içindedir. Başkent Ankara’ya 270 Km.dir. Başkentin Kuzey Batı kısmında yer almaktadır.

Taraklı İlçesi ormanlık bir arazi yapısına sahip olup dar bir vadide kurulmuştur. Etrafı yüksek dağ ve tepelerle çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 485 metredir.

İlçenin doğusunda Bolu İli Göynük İlçesi, batısında Geyve İlçesi, güneyinde Bilecik İli Gölpazarı İlçesi ve kuzeyinde Akyazı İlçeleri bulunmaktadır. İlçe Marmara bölgesinde olmasına rağmen Karadeniz iklimine sahiptir.

Taraklı İlçesi ve çevresinde bir yılda dört mevsim yaşanır. Genelde kış mevsimi Kasım ayında başlar   ve Nisan-Mayıs ayına kadar devam eder.

Kar erken yağar ve erken kalkar. Yazlar, kurak ve geceleri soğuktur. Kış mevsiminde ise   kar az yağar fakat ayaz ve don olur.  İlkbahar donları genelde meyve bahçelerine zarar verir.

Doğal bitki örtüsünü  ormanlar oluşturmaktadır.  Dağların ve ormanların etekleri fundalıklarla kaplıdır.

İklim ve Bitki Örtüsü

İlçemiz Marmara bölgesinde yer almasına rağmen ilçenin genelinde karasal iklim özellikleri görülmektedir.
Taraklı İlçesi ve çevresinde bir yılda dört mevsim yaşanır. Genelde kış mevsimi Kasım ayında başlar ve Nisan-Mayıs ayına kadar devam eder. Kar erken yağar ve erken kalkar. Yazlar, kurak ve geceleri soğuktur. Kış mevsiminde ise kar az yağar fakat ayaz ve don olur. İlkbahar donları genelde meyve bahçelerine zarar verir.

Doğal bitki örtüsünü ormanlar oluşturmaktadır.  Dağların ve ormanların etekleri fundalıklarla kaplıdır.

Taraklı bölgesinde Kamp 

Mevkii: Karagöl Yaylası, Taraklı
Parkur: Yaylanın her alanı kamp kurmaya müsaittir.
Özellikleri: Etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezidir.

İlkbaharda karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, Nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekildikten sonra doğa harikası bir görünüme bürünmektedir.

Tamamen ahşaptan yapılmış yayla evleri ilgi çeken yaylada her hafta Cuma günleri Pazar kurulur ve o gün akşama kadar çeşitli şenlikler yapılır.

Ulaşım: Sakarya’ya 91 km kuzeydoğusunda Samanlı Dağları’nın uzantısı olan dağlar üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir.

Ekipman: Çalı ve dikenlerden koruyacak sağlam ve rahat bir pantolon, ayak burkulmalarına karşı yürüyüş için özel bot, sırt çantası, su ve yiyecek, yürüyüş sopası, çadır, uyku tulumu, mat, kalış süresine göre değişecek olan kişisel ihtiyaçlar.

Sezon süresi: Genellikle bahar-yaz ayları tercih edilmelidir.

Kaplıclar :

Kil Hamamı Kaplıcaları
Tarihi dokusunu kaplayan Taraklı İlçesi’ne bağlı Hacıyakuplar köyü sınırları içerisindeki Kil Hamamı Kaplıcaları, Taraklı’ya 7 km, Adapazarı’na 55 km, İstanbul’a ise 185 km mesafededir. Kaplıca bir dere kenarında ve çam ormanları arasında yer alıyor.

Tesislerin bahçesinde eski kaplıca binası da bulunuyor ancak günümüzde kullanılmıyor. 70 yatak kapasiteli kaplıca tesisinde duşlu, balkonlu, teraslı ve baraka tipi odalar bulunuyor. Ayrıca kaplıcanın çevresi kamp yapmaya da çok uygun.

Faydası: 39 derece sıcaklığa sahip olup romatizma, kadın hastalıkları, sinir hastalıklarına iyi gelmektedir.

 

Ilıca Köyü Gazlı Suyu
Kaplıca, Geyve’nin 15 km güneydoğusunda Geyve-Taraklı yolunun 13. kilometresinden ayrılan bir yoldan gidilen Ilıcak köyü içinde yer almaktadır. Mineral yönünden çok zengin ve şifalı olan kaplıca suyu bromür ve iyodür de içermektedir. Suyun ortalama sıcaklığı 26 derecedir.

 

Taraklı Yaylalar 

Hamzapınar Yaylası
Taraklı Yaylası’nın 1 km aşağısındadır. Belengerme Tepesi’nin arka yüzünde kalan Hamzapınarı içimine doyum olmayan nefis bir soğuk suya sahiptir. Taraklı İlçesi’ne gelen konuklar Orman İletmesi tarafından düzenlenen halka açık piknik alanında doğanın tadını çıkarmaktadır.

Belengerme Yaylası
Taraklı İlçesi sınırları içerisinde yer alan yayla, Karagöl Yaylası sınırında Hamzapınar Yaylası bitişiğinde, Tuzla köyüne 1 km mesafededir. Belengerme Tepesi’nden bakıldığında tabiat harikası Karagöl Yaylası’nın tamamı görülebilmektedir.