Şile nerededir Şileye  Nasıl Gidilir?

Şile nerededir Şileye  Nasıl Gidilir?

Şile nerededir Şileye  Nasıl Gidilir? Şile İstanbul’a 70 km mesafededir. 2001 yılında hizmete giren otoyol Şile-Üsküdar arası ulaşımı 40 dk’ya düşürmüştür. Şile 169 no lu kooperatife ait otobüsler her gün saat başı periyotlarla Üsküdar Belediye otobüs terminalinden Şile’ye sefer düzenlemektedir.

Şilenin Tarihi,

Şile merkezinin İstanbul’a ( İstanbul’un merkez ilçelerinden Ümraniye’ye) uzaklığı 55 km’dir. 2000 li yılların  öncesinde İstanbul – şile yolu tek şerit halinde trafik sağlanıyordu, bu tarihten sonra Duble yollar yapıldı ve trafik daha rahat  sağlanıyor.

M.Ö. 12.000 – 6.000’lere kadar inen bir yerleşim yeridir . Köylerine asfalt ve stabilize yollarla ulaşım mümkündür.

Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nin kuzeydoğusunda, Çatalca – Kocaeli bölümünde, Kocaeli Yöresinde ve Kocaeli

Yarımadasının Karadeniz kıyısında yer alır. İlçenin doğusunda Kocaeli ilinin Kandıra, güneyinde yine Kocaeli’nin Gebze, güneybatısında İstanbul’un Kartal ile Ümraniye, batısında İstanbul’un Beykoz ilçeleri, kuzeyinde ise Karadeniz bulunur. İlçe alanı 736 km’ dir.

– Şile’ye özel bir kültür mirası olması ona Şile Bezi ismi verilmesini sağlamıştır. Eltezgahlarında pamuk ipliğinden dokunan tamamen şileye ait otantik bir kültür mirasıdır.

– Şile’yi dünyaya tanıtan en önemli kültür varlığı Şile Bezidir. Şile Bezinin tarihi Osmanlı     Türklerinin Şile’ye yerleşmesinden sonra başlamaktadır.

– Bizanslıların inşa ettiği kale, daha sonraları Osmanlılar tarafından kullanılmıştır.

– Kale 10×10 m2 genişliğinde ve 12 metre yüksekliğinde olup, Denizden gelebilecek  saldırılara karşı koyabilmek amacıyla inşa edilmiştir.

 Turizm

İlçenin en önemli turistik ve doğal fizyoterapi doktoru denen Kumbaba Tepesi, 60 rakımlı kırmızı – turuncu renkli, demir/bakır alaşımlı ve radyonktriteli kumları olan bir tepedir. Kum baba Tepesi zirvesinde Kum baba’nın mezarı vardır.

(Kum baba gerçek ismi belli olmayan bu tepeyi keşfedip romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanan kişidir.)  Yapılan araştırmalarda Bizanslılar tarafından “Güneş Hamamı” olarak kullanılmış, saray gemileriyle yaz aylarında buraya gelerek güneş banyosu alırlarmış . Burasını, ismi meçhul olan Türk (Kum baba) bir kimyager gibi etüd etmiş ve Şile Kumluğunun natür ile tedavi için uygun bulmuştur ve bir çok hastanın tedavisinde kullanılmıştır.