Bahcesaray Van

Bahçesaray  Van’a Nasıl gidilir

Van ile  Bahçesaray arası mesafe olarak  110 kilometredir.  Van Van Bahçesaray arası süre : 2 saat 31 dakikadır. Van dan Bahçesaray  Günü birlik araçlarla gitmek mümküm.

Bahçesaray_van_ İmg: S.Das

Bahçesaray Van – Turizm

Bahçesaray Van,  Müküs, İlçesi ortasında çağlayarak akan  ırmakta bol miktarda alabalık vardır. Rafting  ve su sporları için uygun bir akar sudur.   ayrıca Kış sporları için de elverişli doğa şartlarına sahip olan Bahçesaray’da Karabet Geçidi (3000) m  yaylasında kayak da yapılabilmektedir.   her yıl yapılan Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Festivali ile birçok misafir ağırlanmaktadır.

S.Das

 

 

3000 metre rakımlı Karabet Geçidinde Resim çekmeye çalışan  Müküs (Bahçesaray) ahalilerinden Bülen YAŞA

Foto by   : Sdas; @dasbilguide , dasbil.com  Resim Telif hakkına tabidir.

 

 

Ekonomi

Bahçesaray_van_ İmg: S.Das

En önemli geçim kaynakları ceviz ve bal üretimidir. Bölgede tarım ve hayvancılıkta yapılmaktadır. Müküs balı meşhurdur. Ceviz ağaçlarının kütüğünü satarak önemli miktarda gelir elde eder. Ceviz kerestesinden yapılma mobilya ve ağaç oymacılık ilçede gelişme yolundadır. 2012 yılında Müküs ırmağı üzerinde kurulan su fabrikası ile tüm il genelinde hazır su satışı başlanmıştır.

Altyapı ve ulaşım

Bahçesaray Ulubeyli Köyü üzerinden Bitlis, yolu yapımına başlanmıştır, Bu yol tüm mevsimde açıktır. Ancak Hizan-Tatvan bağlantısıyla Van’a ulaşım yaklaşık  6 saat sürmektedir.

Daha ziyade Van, Gevaş üzerinden 3000 metre rakımlı Karabet Geçidinden geçilerek, dolambaçlı yollarla ilçeye ulaşılır. Bu yol tamamı asfaltlanmıştır.  Bahçesaray’ın Van’a uzaklığı 110 km dir. 2007 yılından itibaren başlatılan  asfaltlama çalışmaları sona ermiştir.

Yaz mevsiminde yüksek yaylalara hayvancılık yapmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinden göçebeler gelir, kış başlarken yaylaları terk etmek zorunda kalırlar.

Van Bahçesaray nasıl bir yer diye sorarsanız eğer, mutlaka gidip gezip görmeli diyorum.